Пародонтология


Гингивит

Гингивитът представлява възпаление на венците. Симптомите на гингивита са: подуване, зачервяване и кървене на венците. Първите признаци са появаване на кръв по четката за зъби или във водата, с която сте изплакнали зъбите си. Венците могат да кървят и по време на хранене, оставяйки лош вкус в устата Ви. Може да се появи и лош дъх, който не се премахва с измиване на зъбите. След известно време гингивитът може да премине в пародонтит.

Пародонтит

Има различни видове пародонтит, но всички те увреждат тъканите държащи зъба - пародонта. С напредването на пародонтита започва загуба на костта, която поддържа зъбите и те се разклащат. Ако това състояние не се лекува може да се стигне до загуба на зъби.

Причини за възникване на парадонтит

Всички тези заболявания се причиняват от зъбната плака. Тя представлява филм от бактерии, който се формира по повърхността на зъбите и венците. Много от бактериите са напълно безопасни, но има и такива, които са доказани причинители на заболяването. За да се предотврати и лекува състоянието е необходимо да поддържате Вашите зъби свободни от плака, което става с различните средства за лична устна хигиена- четка и конци за зъби, интердентални четки и води за уста. Заболяванията на пародонта като цяло протичат безболезнено. Понякога обаче бактериите причинители са по активни и това прави венците болезнени. Това може да доведе и до пародонтален абсцес и изтичане на гной от венците около зъбите. След няколко години, с напредване на заболяването, костта поддържаща зъбите може да бъде изгубена. Колкото повече се забавя лечението, толкова по трудно става то.

Лечение на пародонтит

За лечението е нужно Вашият зъболекар да почисти щателно зъбите Ви, за да премахне натрупванията от плака и зъбен камък. Това се извършва с ултразвукови инструменти, струен апарат със сода, вода и въздух под налягане, след което зъбите се полират с абразивни гуми, четки и пасти. Ще Ви бъде показано как сами да премахвате успешно плаката, почиствайки всички повърности на вашите зъби добре и ефективно с подходящите за Вас четки и паста за зъби.

Профилактика

Редовните посещения за професионална устна хигиена помагат да се предотвратят гингивита и пародонтита. Това също ще Ви даде свеж дъх, по-бели и по-привлекателно изглеждащи зъби и венци.