Зъбно изграждане, пинлей

Изграждане на зъб с щифт

Когато по-голямата част или цялата анатомична корона на един зъб липсват (поради кариес или травма), се изработва щифтово изграждане.

Разрушен зъб Изграден зъб
 

С него се възстановят достатъчно зъбни тъкани, върху които да се постави зъбна корона или зъбен мост.
Щифтовите изграждания могат да се изработят с различни щифтове - с фабрични метални и с естетични фабрични щифтове от фибростъкло. Когато се изгражда фронтален зъб, върху който ще бъде поставена изцяло керамична корона, използваме щифт от фибростъкло. По този начин няма метал в зъба, той не сивее, а светлината минава свободно през него. Така не се нарушава и губи естетичния вид на изцяло керамичната конструкция.

Естетични щифтове С метални щифтове
 

За дъвкателни зъби могат да се ползват и метални щифтове.
И при двата вида, щифта се поставя в кореновия канал, затова трябва да е направено кореново лечение на зъба.

Разрушен зъб Ендодонтско лечение

 

 

Когато то е завършено, част от каналопълнежния материал се отстранява, с калибриращ по размера на щифта инструмент. След това зъболекарят циментира в кореновия канал фабричния щифт, около който изгражда зъбното пънче от фотополимер.

Изграден зъб Зъб с корона
 

По-добрият начин за зъбно изграждане е да се изработи липсващата част от зъба в зъботехническа лаборатория. Стоматологът подготвя зъба и взема отпечатък. Зъботехническата лаборатория изработва пинлей, който може да бъде от метал или циркониев диоксид. Пинлеят се циментира върху зъба, като индивидуално и много точно изгражда зъбното пънче.

Зъб с пинлей Зъб с пинлей и металокерамична прагова корона
 

Щифтовото изграждане обикновено е безболезнена процедура, защото зъбът вече е умъртвен и рядко се налага поставянето на упойка.


Галерия - Метални пинлеи


Ценоразпис

Естетично изграждане с фотополимер. 100.00 лв
Щифтово изграждане. 110.00 лв
Пинлей - благородна сплав. 150.00 лв
Пинлей - неблагородна сплав. 120.00 лв
Циркониев диоксид - пинлей. 340.00 лв
Допълнителен щифт за пинлей. 30.00 лв