Стоматологична терапия


Кариес Лечение, Периодонтит лечение, Кореново лечение

Стоматологичната терапия се занимава с лечение на зъбния кариес - кариесология и лечението на заболяванията на зъбната пулпа и периодонциума – ендодонтия.

Лечението на кариес най-често протича в едно посещение, но има случаи (дълбок кариес), при които се налагат няколко посещения преди то да бъде завършено.

Ендодонтското лечение или още кореново лечение се извършва задължително в няколко посещения при Вашия зъболекар. Нормално те са три или повече, което зависи от тежестта на заболяването и неговите усложнения.

Важен помощник в терапията са рентгенографиите (рентгеновите зъбни снимки). Те дават ценна информация за поставянето на точна диагноза. Един кариес, който се намира по страничната повърхност на един зъб и е скрит от съседните зъби лесно може да бъде открит само с една зъбна снимка. При кореновите лечения е немислима работата без рентгенографии. Обикновено се правят три снимки – преди лечението, по време на лечението и след неговото завършване.

В едно лечение могат да се включат различни физиотерапевтични методи. Чрез тях може да се определи виталността на един зъб (дали зъбът е жив), да се измерва дължината на кореновите канали, да се дезинфекцират кореновите канали, да се прилагат различни  лекарства. Използва се и зъбна лазер терапия, която оказва много благоприятен ефект върху тъканите и спомага за по-бързото излекуване.

Всички тези различни диагностични, лечебни и профилактични дейности, имат за цел да запазят Вашия зъб в устата и да не се прибягва до хирургичните методи на лечение. Затова е важно да се правят редовни профилактични прегледи при стоматолог, за да могат различните заболявания да бъдат открити възможно най-рано и така да поддържате по-лесно Вашето добро дентално здраве.
 

Кариес лечение, Зъбни пломби

Зъб с кариес Кариес е инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизъм, което води до разрушаване на твърдите тъкани на зъбите. Зъбният кариес е най-честото и широко разпространеното хронично заболяване в световен мащаб, засяга 95% от хората. Симптомите му са най-често визуални в начален стадий, тъмни петна между зъбите и във... прочетете още »

Лечение на Пулпит

Пулпит Здрав зъб Зъбната пулпа е кухината на всеки зъб, в която се намират нервите и кръвоносните съдове, изхранващи зъба. Нейното клинично здраве определя състоянието на самия зъб.   Пулпит Пулпит е възпаление на зъбната пулпа, обикновено свързано със остра или хронична болка. Дължи се най-често на кариес, достигнал зъбната... прочетете още »

Периодонтит лечение

Здрав зъб Периодонтит е възпалително заболяване на периодонциума (околозъбните тъкани). Може да протича остро или хронично. Острият апикален периодонтит представлява усложнение на заболяванията на зъбните тъкани (кариес, пулпит). Възпалителният процес по-често се локализира около върха на зъбния корен. При остър периодонтит... прочетете още »

Зъбно изграждане, пинлей

Изграждане на зъб с щифт Когато по-голямата част или цялата анатомична корона на един зъб липсват (поради кариес или травма), се изработва щифтово изграждане. Разрушен зъб Изграден зъб   С него се възстановят достатъчно зъбни тъкани, върху които да се постави зъбна корона или зъбен мост. Щифтовите изграждания могат да... прочетете още »