Избелване на Зъби


Избелването на зъбите е козметична процедура, която придобива все по-голяма популярност, тъй като придава по-красив, приветлив и младежки вид на Вашата усмивка. Зъбите могат да променят цвета си с времето под действието на различни оцветители в храните, напитките, цигарения дим или след проведено ендодонтско лечение. Те могат да имат оцветявания свързани още с тяхното развитие, които е много трудно, а понякога и невъзможно да се повлияят от избелващите процедури – решението при тях е да се направят зъбни фасети или керамични корони. Трябва да знаете, че наличните зъбни пломби и ортопедични конструкции няма да променят цвета си след процедурите. Затова избелването на зъбите се прави преди ортопедичното или терапевтично лечение.

За избелване на зъби се използват препарати на базата на карбамид пероксид и водороден пероксид с различна концентрация. Те проникват в емайла и освобождавайки кислород неутрализират пигментите във вътрешността на зъба. От това какъв е отенъкът на зъбния цвят зависи как ще се повлияят зъбите от избелването. Жълтеникавите и кафеникави зъби се избелват много по-лесно от сивите.

Избелването на зъбите може да стане по два начина – самостоятелно в домашни условия или да бъде направено в кабинета от Вашия зъболекар. Преди това обаче зъбите трябва хубаво да бъдат почистени от плака и зъбен камък, а ако има зъби с кариес, пулпит или периодонтит да бъдат излекувани.

Прочетете също: избелване на зъби цени

 

Избелване от зъболекар

Професионалното избелване на зъби При професионалното избелване от Вашия зъболекар се използват препарати с много по-висока концентрация 35-38%. Това налага меките тъкани да бъдат изолирани със специални гелове, за да не бъдат наранени. Избелващият агент се активира чрез лазер или LED светлина, при което започва освобождаването на... прочетете още »

Самостоятелно избелване на зъби

За самостоятелното избелване на зъбите е необходимо да бъдат взети отпечатъци от Вашите зъби, от които в зъботехническата лаборатория ще бъдат направени шини. Те са тънки, меки и прилягат точно по зъбната повърхност без да дразнят меките тъкани. Зъбите шини са удобни и няма да пречат на говора Ви, но не трябва да се храните или да приемате... прочетете още »

Ендодонтско избелване

Преоцветените ендодонтски лекувани зъби също могат да бъдат избелени от денталния лекар. Тези зъби променят цвета си заради некачествено извършено кореново лечение или при използването на каналопълнежни пасти с формалин-резорцин. За процедурата е нужно избелващият препарат да се постави вътре в зъба и да се запечата с временна пломба до... прочетете още »