Бруксизъм - стискане със зъби, лечение с шини

С терминът “бруксизъм” се означава явлението стискане със зъби. Обикновено това става по време на сън и по тази причина, човек даже и не подозира за заболяването си. С течение на времето бруксизмът може да причини болки в зъбите, както и абразирането им. Възможно е да се появи болка в челюстната става и мускулите затварящи челюстта.

Стресът и тревожните състояния често се явяват като основна причина за бруксизма. Болестта често се развива при хора, които имат повишена чувствителност на зъбите към топло и студено. Причините могат да бъдат от общ и локален характер. Локални причини са неудобни пломби, корони, мостове, протези, ортодонтски деформации. Общите причини са на нервнорефлекторна основа - психическо напрежение, страх, рискови професии, професионални затруднения. В други случаи се дължи на дразнене и болки при някои общи заболявания.
Хипогликемията (ниско съдържание на захар в кръвта), което е свързано с понижена функция на надбъбречните жлези, също може да се яви като причина за бруксизма.
Ако ви предстои направата на големи керамични конструкции, желателно е да съобщите за вредния навик на стоматолога. В противен случай бруксизмът може да повреди керамичното покритие на конструкциите.

Скърцане със зъби лечение

Докато симптомите на бруксизма при възрастните могат да бъдат преодоляни, то състоянието като цяло не може да бъде излекувано. Старайте се по възможност да избягвате стресови ситуации. Лечението на бруксизма е много трудно и методи като запушване на носа през нощта, и дишане през устата не се препоръчват. Единствения метод, който дава резултат в случая е изработването на оклузални шини от мека пластмаса (подобни на шините при боксьорите) и поставянето им върху зъбите по време на сън. Меката пластмаса предпазва зъбите от абразирането им, а повишаването на оклузалната височина води до пренастройване на тонуса на дъвкателната мускулатура. С течение на времето при редовно поставяне последното може да премахне вредния навик.
 


Галерия - Шини против бруксизъм


Ценоразпис

Шина за бруксизъм - двуслойна. 150.00 лв
Шина за бруксизъм - еднослойна. 120.00 лв