За протезите

Сега, когато сте получили новите си зъбни протези, какво може да очаквате от тях? Устата ви е нежна и се променя непрекъснато, докато протезите ви са сравнително твърди и устойчиви. Ето защо вашите протези могат да наложат няколко корекции и вие ще се нуждаете от известен период от време и опит с тях, преди да ги почувствате напълно удобни. Протезата е изкуствен заместител на вашите зъби и както всичко изкуствено в тялото, тя има ограничения. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат с протезите и ще запазят здравето на устата ви.

Имайте търпение

Ще мине известно време, преди да можете да приемате храна, както сте го правили с естествените си зъби, или дори с други протези. Не се опитвайте да ядете с тях, докато не започнете да ги чувствате удобни при преглъщане и говорене. Когато пристъпите към хранене с тях, започнете с малки количества мека храна; можете да разширите избора си на храна с натрупването на увереност. Действително може да установите, че използвате нож и вилица по-усърдно, отколкото сте го правили, когато естествените ви зъби са били здрави.

Спазвайте хигиена

Старателно поддържайте устата и протезите си чисти. Използвайте мека ръчна четка или специална четка за протези с препарат и топла вода (избягвайте много гореща вода), за да изтриете всички повърхности на всяка протеза след хранене. Избягвайте абразивни средства за почистване, които могат да награпавят полираната повърхност. Накисвайте зъбните протези в специален почистващ разтвор за протези. За да почистите и стимулирате устната кухина, използвайте зъбна четка със среден размер поне веднъж дневно върху всички области покрити от протезата. Както при естествените зъби върху повърхността на протезата се образува плакоподобно вещество, което може да увреди лигавицата на вашата уста, ако не се отстрани чрез четкане поне веднъж дневно.
 
Протезите покриват области в устата, които при нормални условия са открити. Това може да промени лигавицата на устата ви, освен ако не положите специални усилия да я стимулирате със зъбна четка. В допълнение, вие трябва да изваждате протезите си периодично за няколко часа, за предпочитане по време на сън, за да дадете почивка на устата си.
 
Поне веднъж годишно денталният лекар ще изследва прилягането на протезите и ще прецени разпределението на дъвкателните сили. С промените във формата на устата ви, особено на подлежащата кост, протезите трябва да се коригират и ребазират при нужда, за да не оказват прекалено голямо натоварване върху устата. Не се опитвайте обаче сами да коригирате протезите.
 
В началото новата протеза може да пречи на говора. Някои определени думи се произнасят трудно. Този проблем, разбира се, може да ви смущава, но рядко продължава повече от седмица. Четенето на глас може да ускори адаптацията. Много често възниква дразнене или болка под и около ръба на нова или ребазирана протеза. Денталният лекар трябва да го облекчи чрез изпиляване на протезата. Можете да спрете да носите протезата, ако дразненето е болезнено; то обаче ще помогне на денталния лекар да локализира източника на дразнене, ако можете да поносите протезата за около 1 час преди посещението за корекция. Отново – не се опитвайте сами да коригирате протезата.